Brighton and Hove City council have retroactively approved planning permission for a Hangleton woman after her neighbours complained that the ramp installed to provide access to her home was “excessive.”

Speaking to the Argus, one of the woman’s neighbours said the ramp goes “over and above what is required” for an access ramp. They said: “The front of the property in Clarke Avenue is a green area and part of this has now been lost, as well as dividing the green area.

“I have tried on several occasions to purchase or lease the area outside my property to make a hard standing for my cars but this has always been rejected by the council as it would affect the rest of the area.”

The woman’s neighbours have complained that the ramp, which provides the woman with access to the property is both an eyesore and eats up green land. Another neighbour said that the ramp harms the “street scene,” and that the council failed to provide adequate justification for the ramp’s size and design.

“There has been no balancing exercise by the council to assess the needs of the resident of Clarke Avenue, against our rights as the adjoining landowners and the rights of other neighbours,” the same resident told The Argus.

Many also compared it to a similar ramp which had been installed in a house further down the street which is considered to be less of an eyesore, without considering that there may be a difference in the accessibility needs of the two occupants.

In the planning committee’s meeting, the retrospective application was granted immediately, noting that the slope to the property requires the ramp to snake. The necessity of the handrails on each side were also called into question as councilors felt they provided much of the negative visual aesthetic, but the vote will allow the ramp to remain in its current state, unchanged.

Get your copy of UNITE Magazine

Source: The Argus
Image: Flickr/Matthew Paul Argall

Pin It on Pinterest

%d bloggers like this: